marți, 25 septembrie 2012

Istoria pisicilor....

Pisicute





Nici pana in ziua de astazi nu se stie cu exactitate de unde se trag pisicile. De-a lungul timpului s-au facut multe cercetari in acest sens, ultimele rapoarte aratand ca ele s-ar fi tras dintr-un animal salbatic care se aseamana cu o nevastuica, pe nume miacis. De asemenea, s-a mai demonstrat si faptul ca pisicile au aparut pe terra cu mult timp inainte de caini. Cu toate acestea, ele au fost acceptate ca si animale de companie, mult mai tarziu decat cainii.

Pentru prima data in istorie ele au fost acceptate de catre egipteni. Acestia le foloseau la pescuit sau la vanatoarea pasarilor. Putin mai tarziu au fost utilizate pentru alungarea sobolanilor si a soarecilor care se impanzisera in depozitele de cereale. Din aceasta cauza pisica a fost atat de venerata de catre egipteni, ei protejand-o prin lege si infiintand un cult al acestor animale. In acea perioada, daca cineva incerca sa-i faca rau unei pisici sau nu o ingrijea corespunzator, era condamnat la moarte. Daca animalul murea, corpul sau trebuia mumificat si ingropat in cimitirul pisicilor.


In perioada medievala pisicile erau asociate cu raul, devenind rapid un alt obiect al superstitiilor. In Europa unii le asociau cu vrajitoarele si altii cu diavolul. In acea perioada orice persoana care detinea acest animal era acuzata de vrajitorie, fiind omorata alaturi de animalul sau. Multi ani mai tarziu pisicile si-au recastigat dreptul in societate ca animal de companie si ca dusman al rozatoarelor, mai ales din cauza epidemiei de ciuma care se abatuse asupra Europei. Putin mai tarziu, nu erai la moda daca nu aveai o pisica si nu orice fel, ci din aia cu parul lung. La inceputul secolului al XX-lea au aparut rasele si primele expozitii cu aceste animale. In Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si Franta s-a fondat si Asociatia Pisicilor, de atunci aceste necuvantatoare fiind foarte cautate si apreciate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu