luni, 24 septembrie 2012

Istoria iepurasului de paste

Iepurasul de paste




Ce copil nu asteapta sarbatoarea Pastelui datorita traditiei iepurasului plin cu daruri?! Totusi, parintii trebuie sa le povesteasca copiilor cine este acest misterios iepuras, cum apare el si la cine vine.

Traditia iepurasului de Paste vine din Germania, din anul 1400. Legenda iepurasului vine din timpurile cele mai stravechi, de pe vremea cand se faceau ritualuri pagane. Aceasta legenda spune ca zeita EASTRE a ajutat o pasare ranita de pe camp, salvandu-i viata si transformand-o intr-o iepuroaica dar lasandu-i capacitatea de a face oua, cum fac toate pasarile. Iepuroaica pasare ii daruia zeitei EASTRE ouale sale decorate in toate culorile, pentru a-i multumi acesteia ca a salvat-o de la moarte.
De la aceasta lengenda s-a ajuns de fapt la traditia de sarbatoarea Pastelui  ca iepurasul de paste sa aduca daruri copiilor, mai ales dulciuri si copiii sa-l rasplateasca ornand cat mai frumos ouale de Paste.
In Romania aceasta traditie nu este atat de mult folosita precum este in Germania, Anglia, Statele Unite ale Americii, Italia, Franta sau Spania .
Poporul chinez tine foarte mult sa respecte aceasta traditie deoarece pentru ei iepurele este simbolul fertilitatii si este un animal sacru.
De sute de ani si pana azi copiii din toata lumea asteapta cu nerabdare venirea Pastelui, nu neaparat pentru sarbatoarea in sine cum fac toti credinciosii, ci pentru faptul ca iepurasul vine incarcat de daruri, de oua de ciocolata si de speranta. De altfel, se spune ca venirea iepurasului de Paste trebuie asteptata de copii imbracati cu haine noi, de preferinta de culoare rosie .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu