luni, 29 octombrie 2012

Virozele




Virozele

Una dintre cele mai frecvente boli din zilele noastre este viroza. Viroza este de asemenea si foarte greu de identificat deoarece virusii care provoaca aceasta boala sunt prea mici pentru a putea fi vazuti de ochiul uman, patrunzand repede in organism si raspandindu-se la fel de rapid.

Ce este de fapt viroza?!

Pentru a fi pe intelesul tuturor, viroza este provocata de virusi. Cea mai frecventa infectie virala este viroza respiratorie, determinata de virusurile gripale. Virusii sunt asemanatori din punct de vedere fizic cu bacteriile, doar ca sunt mult mai mici si au o precizie de actionare mult mai buna. De asemenea, viroza este o boala infectioasa grava, determinata de anumite schimbari de temperatura, un exemplu fiind si trecerea de la anotimpul cald la rece sau invers. In cazul in care aceasta nu se trateaza la timp, se poate ajunge foarte rapid la afectiuni mult mai grave, precum febra hemoragica, variola sau chiar Sida.  

Cum actioneaza viroza?!

Virusii care provoaca aceasta boala patrund foarte repede in celulele organismului uman sau animal, folosindu-se de ele ca si gazda pentru a se inmulti, producand la randul lor alti virusi. Inmultirea virusilor este foarte rapida, ajungandu-se in scurt timp de la doi virusi la o suta. In cele din urma celulele invadate de virusi se umfla pana la refuz, provocandu-le iminent moartea.

Cum se trateaza viroza?!

Este foarte important ca viroza sa fie tratata inca din faza incipienta, datorita raspandirii rapide a virusilor si a vitezei cu care acestia actioneaza asupra celulelor vii. De asemenea, din cauza faptului ca acesti nimicitori ai organismului uman traiesc in celulele noastre, sunt protejati de medicamente si nu pot fi opriti cu ajutorul antibioticelor, mai ales in cazul infectiilor virale. Tocmai de aceea in cazul virozei este indicat ca aceasta sa fie prevenita in loc sa fie combatuta, prin tratarea corpului uman cu ajutorul vaccinurilor.

Cum se raspandeste viroza?!

Virusii se raspandesc asemenea bacteriilor, viroza fiind o boala infectioasa grava si greu de tratat. In general, persoanele racite pot raspandi viroza prin tuse sau stranut. De asemenea, viroza se poate transmite si prin atingere, atat cu un alt organism, cat si cu alimente. In cazul celor mai grave infectii virale, viroza se poate raspandi prin injectare, sarut sau contact sexual.

Cum se manifesta viroza?!

Viroza se manifesta in general prin dureri de cap sau de gat, febra mare, stranut sau tuse seaca ori dureri musculare. In cazul in care observati ca aveti una dintre aceste manifestari este recomandat sa apelati cat mai repede la ajutorul unui medic specialist, evitandu-se astfel raspandirea rapida a virusilor.

joi, 11 octombrie 2012

Bacau

O minune de oras




In nord estul tarii noastre, in centrul Moldovei, in apropiere de orasele Iasi, Piatra Neamt si Adjud descoperim unul dintre cele mai minunate orase din Romania, Bacau. Fiind strabatut de raurile Bistrita si Siret, aceasta asezare urbana face ca tara noastra sa fie incadrata in topul oraselor celor mai frumoase din lume.

Numele orasului se trage de la George Bacovia, locul de nastere al acestuia, in timpurile de demult denumindu-se Bacov. Clima acestei zone este temperat continentala accentuata. Primavara si toamna sunt anotimpuri cu temperaturi normale, verile sunt calduroase si secetoase iar iernile reci si predominate de vanturi puternice. 
Unele dintre cele mai importante obiective si atractii turistice care pot fi admirate aici sunt: Muzeul Iulian Antonescu, casa George Bacovia, Biblioteca Judeteana, Muzeul de Stiinte ale Naturii Ion Borcea, Patinoarul, Observatorul Astronomic,  Insulade Agrement, Gheraiesti, Ateneul, Catedrala Ortodoxa Inaltarea Domnului, Teatrul de Vara si Teatrul Bacovia, Casa de Cultura Vasile Alecsandri, Parcul Dendrologic Hemeiusi, Parcul Trandafirilor, Parcul Canciov etc. 

Bacau dispune de un aeroport situat in apropiere de iesirea inspre Focsani, Aeroportul International George Enescu. De asemenea, Bacau este un important nod rutier pentru tara noastra, fiind traversat de drumurile E85, E574, DN15, DN2F SI DN2G.

De-a lungul timpului aici s-au nascut si au trait numeroase personalitati de interes major pe plan national, unele dintre acestea fiind: Vasile Alecsandri, George Bacovia, sculptorul George Apostu, fotbalistul Andrei Cristea, atleta Doina Melinte, criticul literar Alexandru Piru, actorul Radu Beligan, jurnalista Gabriela Vranceanu Firea etc. 

Persoanele care au o viata de noapte activa vor gasi in acest oras numeroase baruri, cluburi de noapte, discoteci, restaurante si pizzerii iar cei care prefera sa faca shopping o pot face la unul din cele doua mall-uri amplasate la intrarea si iesirea din oras sau la magazinul Luceafarul situat in centrul Bacaului. 

Ati fost aici?

miercuri, 10 octombrie 2012

Piatra Neamt

Un oras minunat.....



In estul tarii noastre, in apropiere de orasele Bacau si Suceava, in regiunea Moldovei descoperim unul dintre cele mai frumoase orase ale tarii....Piatra Neamt. In timpurile de demult acest oras feeric a purtat mandru numele de Perla Moldovei. In zilele noastre Piatra Neamt este un oras turistic descoperit din ce in ce mai mult de catre persoane care vor sa-si petreaca o vacanta linistita la poalele muntelui Pietricica. 

Piatra Neamt este inconjurat de dealuri, munti, parauri si rauri, precum: muntele Pietricica, muntele Cozla, dealul Cernegura, dealul Carloman, Batca Doamnei, raul Bistrita si paraul Cuejdi. De jur imprejurul acestei asezari urbane se gasesc paduri imense de conifere, foioase si arbori care de care mai minunati. O priveliste in ansamblu asupra orasului o sa o aveti daca calatoriti cu telegondola care pleaca de la gara si urca pana sus, in varful muntelui.

Pentru a ajunge aici puteti lua trenul cu plecare de la gara de nord din Bucuresti cu capat de linie la Bicaz sau autobuzul. In cazul in care calatoriti cu autoturismul, puteti merge pe drumul national DN15, DN15C sau DN15D.

Clima predominanta a acestei regiuni este cea temperat continentala. Primavara si toamna sunt anotimpuri cu temperaturi normale, verile sunt putin mai racoroase spre deosebire de alte orase din Romania iar iernile prezinta zapada din abundenta si temperaturi nu atat de mari precum te-ai astepta. 

Printre cele mai interesante obiective si atractii turistice care pot fi vizitate aici, mentionam: Muzeul de Stiinte Naturale, Biblioteca Judeteana, Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie, Muzeul Cucuteni, Cetatea Dacica de la Batca Doamnei, Biserica Sfantului Apostol Ioan si Turnul Clopotnita, Turnul lui Stefan cel Mare, Biserica Schitului Draga, Sinagoga, Rezervatia Paleontologica, casa lui Calistrat Hogas etc.  Persoanele care au o viata de noapte activa pot petrece o noapte de neuitat la clubul Tequilla amenajat in centrul Strandului Municipal, pot sa-si demonstreze calitatile vocale la clubul Jazz Cafe din apropiere de centrul orasului sau pot sa danseze pana dimineata la Clubul Central. 
Cei pasionati de shopping au ocazia sa-si intretina acest hobby intr-unul din magazinele: Carrefour Shopiing City, Petrodava, Unic sau Galleria Mall. De asemenea, orasul dispune si de un fast food Mac Donald's amplasat la iesirea spre Bacau.

De-a lungul timpului aici s-au nascut si au trait numeroase personalitati importante pentru tara noastra, precum: Calistrat Hogas, muzicianul Mihai Traistariu, prozatorul Constantin Matase, poetul Aurel Dumitrascu, poetul Nicolae Sava, actrita Laura Vasiliu, fotbalistul Lucian Burdujan, prezentatoarea TV Adelina Elisei etc. 

Daca sunteti in cautare de locuri minunate de vizitat din tara noastra, Piatra Neamt este cel mai potrivit loc. Daca ati fost aici, lasati un comentariu pentru a impartasi experienta dumneavoastra si cu alte persoane care nu au avut inca ocazia sa-l viziteze!

marți, 25 septembrie 2012

Semnificatia culorilor





Fiecare dintre noi are o culoare preferata. Cu toate acestea, stiti ce reprezinta fiecare culoare in parte?!

Rosul - Rosul simbolizeaza caldura, focul dragostei, pasiunea, entuziasmul si agresiunea. Aceasta culoare la prima vedere poate mari presiunea sangelui dar si ritmul respiratiei. In plus, are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid si de acreste sperantele.


Roz - Rozul este o nuanta care il face pe cel care o poarta sa iubeasca lumea, fiind deci culoarea dragostei si totodata cea mai romantica si afectiva nuanta. De asemenea, rosul este si culoarea sexualitatii dar si simbolul unei iubiri tacute. Rozul are rolul de a calma si de a imbuna sentimentele.

Verdele – este o culoare excelentă pentru realizări financiare, fiind deci culoarea câştigului financiar. De asemenea, se spune că persoana care-l poartă e înclinată să ia iniţiative. Verdele are efect de liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, siguranta. El faciliteaza deconectarea nervoasa. 


Albastrul – este o culoare liniştitoare, fiind culoarea intelectualului. Este de altfel şi simbolul unei iubiri ascunse.        

Galben – este o culoare benefică, iar în combinaţie cu albul pur se obţine galben pal. Este totodată şi culoarea geloziei. Se ştie că această culoare stimulează si intreţine starea de vigilenţă, sporeşte capacitatea de mobilizare si concentrare a atenţiei, predispune la comunicativitate; dă senzaţia de caldură şi de intimitate. Galbenul este culoarea  caracteristică tipului activ, expansiv, investigativ si cu un nivel ridicat de aspiraţie. Privită mult timp, da senzaţia de oboseală, dar în tonuri palide este suportabilă.  


Violet – este culoarea legată de paranormal, dar este şi o culoare a suferinţei. Are un efect stimulator, neliniştitor si descurajator, dând senzatia de gravitate. Semnificaţia psihologică este de tristeţe, melancolie.  

Alb - Albul semnifica vindecare, purificare, nou, neatins, calm. Albul este culoarea puritatii si sugereaza sinceritatea avand efect de expansivitate, usurinta, suavitate, robustete, puritate, raceala, exprima pacea, impacare, liniste, inocenta, curatenie si sobrietate.


Negru –este o culoare care sugerează confuzie, nehotărâre, durere, despărţire. Această culoare are o vibraţie negativă. Ea are efecte psihologice de nelinişte, reţinere, depresie, introversie; impresie de adâncime, greutate; are o semnificaţie psiho-afectiva de tristeţe, sfarşit, singurătate, despărţire, doliu. Poate fi utilizată ca element de delimitare, contrast sau fond pentru celelalte culori.

Gri – este culoarea specifică bancherilor, finanţiştilor şi celor din domeniul asigurărilor, fiind culoarea care sugerează sprijin financiar şi putere. De aceea atunci când mergeţi la bancă pentru a contracta un credit(împrumut bancar) este indicat să îmbrăcaţi haine de culoare gri, maro, albastru şi albastru închis. 


Semnificatia florilor....






De multe ori le daruim flori persoanelor dragi din viata noastra pentru a ne manifesta sentimentele si trairile pe care le avem fata de ele. Cu toace acestea, oare stim ce semnifica fiecare floare in parte?!

Sa vedem - 

Pentru a anunta o veste buna, pentru a va arata bucuria, oferiti un buchet de irisi sau de lacramioarePentru incredere si fidelitatecrizantemele sunt ideale. Orhideeafloarea soarelui si graul simbolizeaza fertilitatelacramioarele tineretea si discretiaCrinul simbolizeaza maretia si puritatea


Trandafirulcrinul si orhideea semnifica casatoria, unireaTandretea si sensibilitatea sunt reprezentate de iris, de trandafirul rosu, de crinul alb si de garoafa. In acelasi timp, floarea soarelui si garoafa sunt simbolul sanatatiiOrhideea mai poate arata seductia, senzualitatea si pasiuneaMimoz
a simbolizeaza siguranta, talentul si gratia pot fi aratate daruind un buchet de garoafe, iar virilitatea este reprezentata printr-un buchet de floarea soarelui.

Deci , inainte de a oferi cuiva drag o floare, sa ne gandim care s-ar potrivi emotiilor pe care le avem pentru acea persoana in acel moment.



Ghiocelul, aducatorul primului anotimp din an





Ghioceii sunt unele din cele mai frumoase flori ale primaverii. Aceasta floare minunata nu numai ca ne incanta prin frumusetea ei, ci ne si vesteste cu veselie primavara. Atunci cand vedem ghiocei in gradini sau pe piata, e un semn clar ca primavara a venit si putem uita de iarna geroasa, aceasta fiind floarea primaverii. De asemenea, ghioceii apar numai in acest anotimp.

Ghiocelul este o floare care nu tine mult, se ofileste foarte repede insa acest lucru nu il opreste sa fie una dintre cele mai frumoase flori in miniatura. El se gaseste sub culoare alba, fiind de inaltime mica si foarte slab mirositor. Aceste flori sunt foarte rezistente la frig, capul lor iesind din zapada sfios, semn ca primavara a venit. Daca anotimpul se anunta rece , ghioceii vor rezista mai mult timp dar daca vremea este calduroasa, acestia se vor ofili si vor muri relativ repede fata de alte flori care rezista mai mult la frig decat la caldura.


Aceste flori sunt des oferite de 1 Martie, in Romania fiind de altfel o traditie sa daruiesti persoanei dragi un martisor alaturi de un ghiocel.

Zambilele, florile primaverii....





In culorile lor pline de viata, zambilele sunt florile care iti redau zambetul in diminetile posomorate de primavara. Culorile in care aceste flori se gasesc sunt variate, unele dintre acestea fiind mov, roz, galben, portocalii, piersica, alb sau rosu. Inaltimea lor medie este cam de 14 cm, gasindu-se totusi si zambile mai inalte.
In orice culoare s-ar prezenta ele, acestea au acelasi miros imbietor, un miros parfumat care ne aminteste ca primavara a sosit. 

Zambilele se pot cultiva atat in gradini cat si in locuinta noastra intr-un ghiveci. Sunt flori foarte rezistente la conditiile reci de temperatura, singura precautie pe care trebuie sa o aveti in vedere la ele fiind faptul ca irigarea lor excesiva dauneaza plantei si o omoara foarte repede. Aceasta floare parfumata se gaseste de obicei primavara in locuinta majoritatii oamenilor, datorita mirosului lor minunat si a aspectului floral nemaipomenit.   


Alaturi de alte flori care vestesc primavara, zambilele pot fi daruite persoanelor dragi din viata voastra  impreuna cu un martisor.

Frezia, cea mai frumos mirositoare floare a primaverii





Frezia este cea mai frumos mirositoare floare de primavara. Mirosul ei poate fi identificat si de la 2 metri, floarea avand un iz puternic aromat si mirosul ei fiind asemanator iasomiei. Inaltimea lor este de 15 cm in medie dar se pot gasi si mai mari.

Aceasta floare este originara din Africa de Sud, aducandu-se in Romania inca din antichitate. Culorile sub care se gaseste sunt nenumarate, unele din acestea fiind galben, roz, alb, rosu, mov, violet, crem sau portocalii. Aceste plante sunt extrem de delicate, floarea lor miroase foarte frumos, freziile adesea fiind utilizate la diverse aranjamente florale si la buchetele de mireasa.


Freziile alaturi de un martisor, pot fi un cadou minunat pentru persoanele dragi din viata noastra care merita un plus de atentie.

Lacramioarele vestesc intotdeauna primavara




Se spune despre lacramioare ca pe vremuri acestea se gaseau doar in gradinile din castele, ele simbolizand pe atunci dragostea neimpartasita.

Lacramioarele se prezinta sub culoare alba, tulpina are inaltime mica si florile au forma de clopot. Sunt flori rezistente mai mult la temperaturile reci decat la temperaturile calde. Totusi, daca lacramioarele sunt udate excesiv, se vor ofili si vor muri. 


Alaturi de ghiocei, zambile, frezii sau lalele, lacramioarele sunt flori care vestesc primavara. Cand vremea rece e pe cale sa treaca, acestea isi fac aparitia sfioase, anuntandu-ne ca anotimpul rece a trecut.


Orice ati alege, lacramioare sau nu, florile de primavara sunt alegerea potrivita daca le oferim impreuna cu un martisor.

Narcisele....flori de primavara

Narcisele





Narcisele sunt flori care se prezinta sub culori variate, respectiv narcise albe, galbene sau portocalii. Narcisa este cea mai pretentioasa floare de primavara, acestea nefiind rezistente la frig sau la vant, florile ofilindu-se foarte repede si provocandu-le moarte.

Se spune ca narcisele sunt de fapt adevaratele flori care vestesc primavara deoarece cu siguranta atunci cand apar, vremea rea nu se va mai intoarce . Narcisele sunt cunoscute inca din vremurile antice pe cand romanii foloseau bulbii de narcisa, care sunt otravitori si le dadeau in mancare soldatilor suferinzi, pentru ca acestia sa poata muri repede si fara dureri.

Cele mai populare rase de pisici...


Rase pisici

Cum iesi pe strada, la toate colturile, pe toate strazile si la toate scarile de bloc vezi cate o pisicuta care mai de care mai dragalasa. In articolul de astazi  va vom spune care sunt cele mai importante rase de pisici, 5 la numar :


1. Pisica Siberiana;


2. Pisica Birmaneza;


3. Pisica Siameza;


4. Pisica Persana;


5. Pisica Maine Coon.



1. Pisica Siberiana 






Pisica Siberiana este cea mai veche rasa de pisici datand de peste 3000 de ani, este originara din Siberia si a fost denumita pisica nationala a Rusiei. Aceasta pisica este singura din celelalte rase de pisici care adora apa, stiind sa inoate perfect. Deseori a fost surprinsa numarand picaturile de apa de la robinet. Este o pisica de talie medie, prezentand o blana deasa, coada lunga, ochi mari, rotunzi si foarte expresivi. 
Aceasta pisica este singura care se aseamana la comportament cu patrupezii. Nu e predispusa la nici un fel de boala si de asemenea este o rasa de pisici care nu provoaca alergii. Trebuie pieptanata o data pe saptamana, nenecesitand mari ingrijiri.
Traieste aproximativ 15 ani .

2. Pisica Birmaneza






Pisica Birmaneza este o pisica de talie medie, cu par lung si des, avand ochii albastri electrizanti, medii si expresivi. Este o pisica inteligenta, fiind si un bun vanator. Este o rasa de pisici originara din Birmania si dateaza de multi ani, fiind o rasa naturala. Speranta de viata a pisicii birmaneze este de 12 ani. Masculii pot cantari 7 kg, iar femelele pana la 5 kg. 
Este o pisica jucausa, activa si iubeste copiii.

3. Pisica Siameza







Pisica Siameza este o pisica superba, care prezinta neaparat ochi mari albastri si impunatori. Aceasta de obicei se prezinta sub culoarea crem-maronie inchis. Este o pisica foarte agila si foarte activa si de asemenea foarte inteligenta. Isi iubeste familia dar nu accepta orice strain in viata ei. Toarce cand este multumita de ceva insa are obiceiul prost de a se urca pe perdele. Speranta de viata a pisicii siameze este de aproximativ 10 ani. 

4. Pisica Persana






Pisica Persana este una din cele mai frumoase pisici datorita parului ei lung si des. Aceasta pisica este singura care arata de parca abia a iesit din coafor. Ochii lor au toate nuantele, sunt predispuse la tot felul de boli, mai ales la obezitate, traieste peste 10 ani si necesita o ingrijire mai amanantutita decat alte pisici, aceasta necesitand a fi pieptanata macar o data pe zi. Este o pisica afectuoasa, frumoasa si moderna .

5. Pisica Maine Coon








Pisica Maine Coon este o pisica superba, tragandu-se de mii si mii de ani. Este o felina flocoasa, cu ochi de toate culorile, mici. Urechile acestei pisici sunt medii, prezentand smocuri de par la pavilioane. Este de talie mica, traieste putin, pana la aproximativ 8 ani de zile dar este una din cele mai scumpe si mai rare pisici. Fiind foarte jucausa si neprezentand deloc agresivitate, aceasta e un partener de joaca pentru copiii de toate varstele.

Istoria pisicilor....

Pisicute





Nici pana in ziua de astazi nu se stie cu exactitate de unde se trag pisicile. De-a lungul timpului s-au facut multe cercetari in acest sens, ultimele rapoarte aratand ca ele s-ar fi tras dintr-un animal salbatic care se aseamana cu o nevastuica, pe nume miacis. De asemenea, s-a mai demonstrat si faptul ca pisicile au aparut pe terra cu mult timp inainte de caini. Cu toate acestea, ele au fost acceptate ca si animale de companie, mult mai tarziu decat cainii.

Pentru prima data in istorie ele au fost acceptate de catre egipteni. Acestia le foloseau la pescuit sau la vanatoarea pasarilor. Putin mai tarziu au fost utilizate pentru alungarea sobolanilor si a soarecilor care se impanzisera in depozitele de cereale. Din aceasta cauza pisica a fost atat de venerata de catre egipteni, ei protejand-o prin lege si infiintand un cult al acestor animale. In acea perioada, daca cineva incerca sa-i faca rau unei pisici sau nu o ingrijea corespunzator, era condamnat la moarte. Daca animalul murea, corpul sau trebuia mumificat si ingropat in cimitirul pisicilor.


In perioada medievala pisicile erau asociate cu raul, devenind rapid un alt obiect al superstitiilor. In Europa unii le asociau cu vrajitoarele si altii cu diavolul. In acea perioada orice persoana care detinea acest animal era acuzata de vrajitorie, fiind omorata alaturi de animalul sau. Multi ani mai tarziu pisicile si-au recastigat dreptul in societate ca animal de companie si ca dusman al rozatoarelor, mai ales din cauza epidemiei de ciuma care se abatuse asupra Europei. Putin mai tarziu, nu erai la moda daca nu aveai o pisica si nu orice fel, ci din aia cu parul lung. La inceputul secolului al XX-lea au aparut rasele si primele expozitii cu aceste animale. In Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si Franta s-a fondat si Asociatia Pisicilor, de atunci aceste necuvantatoare fiind foarte cautate si apreciate.

Istoria cailor

Calul





Unul dintre cele mai frumoase animale din lume este calul. Istoria spune ca acesta ar fi aparut pe pamant acum 10000 de ani, fiind domesticit cativa ani mai tarziu. In zilele noastre ei sunt folositi mai mult ca animale de companie sau ca frumusete pentru anumite concursuri insa in vremurile de demult erau folositi pentru transportarea de marfuri sau de persoane. 

In momentul in care au aparut in Europa, acestia au fost apreciati de prima data pentru calitatile lor inteligente. In acest sens s-a decis ca ei se pot dresa pentru a fi folositi la anumite concursuri, in acelasi timp inventandu-se si sportul care ii caracterizeaza, respectiv echitatia. In functie de rasa lor, unii cai pot fi blanzi, naravasi, mai slabi sau mai grasi. De asemenea, culorile pot diferi de la un animal la altul.

Unii cercetatori spun ca vederea calului nu este normala, el vazandu-ne foarte mici. De asemenea, tot acestia afirma ca daca aceste animale ne-ar vedea cum aratam in realitate, ne-ar ataca mai des.

Istoria porcusorului de Guineea

Porcusorul de Guineea






Porcusorul de Guineea a aparut de multi ani de zile ca o optiune pentru animalele de companie ale celor mici. Multa lumea nu stie insa ca ei au aparut pe Terra cu aproximativ 8000 de ani in urma, domesticirea lor facandu-se 3000 de ani mai tarziu. 

Triburile nomade au fost primele care i-au domesticit, de atunci traditia extinzandu-se in toate colturile lumii. In Peru acestia erau folositi pentru sacrificare in ritualurile religioase. Prima denumire a lor a fost - Iepurele Mare Indian insa cu timpul observandu-se ca tind spre ingrasare si-au luat numele de Porcusori de Guineea, nume care se trage si din originea lui. De asemenea, aceasta denumire vine si de la guitatul lor care se  aseamana foarte bine cu cel al unui porc. 


In zilele noastre acesta este unul din animalele de companie care se afla pe lista cadourilor pentru cei mici, mai ales datorita faptului ca nu necesita scoatere la plimbare sau o ingrijire mai amanuntita.

Istoria iepurilor...

Iepurasii






Iepurii apartin familiei Leporide, aparand pe terra acum aproximativ 6000 de ani in urma. La ora actuala in lume exista peste 45 de rase de iepuri obtinuti prin incrucisare naturala sau artificiala. Ei sunt clasificati in doua mari categorii, respectiv in iepurele de casa si cel de camp.

Aceste animale sunt cunoscute mai ales datorita faptului ca sunt foarte fertile, putand naste chiar mai mult de 8 pui la o singura nastere. Inca din cele mai vechi timpuri au fost folositi pentru inmultire, atat pentru blana lor, cat si pentru carnea dulce pe care o au. Cu toate acestea, in zilele noastre iepurii sunt din ce in ce mai cautati pentru a servi ca animale de companie, fiind un cadou special pentru cei mici cu ocazia venirii sarbatoarei Pastelui. 

Istoria cainilor...

Cainele

Cainii au aparut acum 10000 de ani. Initial, acestia au fost animale salbatice, traind in padurile de la marginea satului. Cu timpul insa au fost domesticiti de catre oameni, astazi fiind denumiti - Cei mai buni prieteni ai omului. 
Acest animal face parte din familia Canidae, denumirea lui stiintifica fiind Canis Familiaris. 

Nu se stie exact nici in ziua de astazi al cui descendent este cainele. Unii spun ca s-ar trage din lupi, altii ca s-ar fi dezvoltat independent unii fata de altii. Ultimele cercetari arata ca acestia ar fi fost domesticiti acum 8800 de ani in urma, existand chiar unele culturi vechi care se rugau la ei. De atunci si pana astazi ei servesc omului atat pentru paza, cat si ca animal de companie. De asemenea, micii necuvantatori apar in scrierile istorice ale lui Homer si Aristotel, dovedindu-se inca o data cat de importante au fost si sunt aceste animale. 


In Asia, in vremurile de demult cainii erau considerati animale feroce, participand la tot felul de concursuri unde isi puteau arata puterea. In Europa ei erau folositi la vanatoare, mai ales de catre famiile nobile. Putin mai tarziu au devenit emblema curtii regale, urmand sa fie folositi ca animale de companie. In secolul al IX-lea aparusera deja cainii de rasa si concursuri care le demonstrau frumusetea si ferocitatea.

luni, 24 septembrie 2012

Ce stiti despre hidroizolatii?!

Hidroizolatii



Datorita schimbarilor bruste de temperatura si de mediu in care traim in zilele noastre, pardoselile, fundatiile locuintelor, subsolurile, acoperisurile sau balcoanele sunt supuse actiunii apei. Din acest motiv hidroizolarea este foarte buna, neexistand riscul de a se face condens sau mucegai. De asemenea, hidroizolarea pastreaza mult mai bine temperatura in incinta locului respectiv.
In functie de firma la care apelati pentru efectuarea acestei lucrari, aceasta trebuie sa trimita la fata locului un specialist din acest domeniu, care sa analizeze si sa decida care este cel mai bun material pentru a se face hidroizolarea. Nu multa lume stie dar pentru realizarea acestei actiuni se pot folosi mai multe tipuri de materiale. Acestea pot fi lichide, solide, elastice sau rigide, fabricate din rasina sau polimeri etc.
In ultimul timp din ce in ce mai multi oameni au inceput sa apeleze la hidroizolatiile moderne. Acestea se utilizeaza mai ales la constructia caselor. Este recomandat ca lucrarea sa se faca inainte de a se termina constructia, deoarece aceasta actioneaza mult mai bine pe suprafete noi. Majoritatea firmelor care isi desfasoara activitatea in acest domeniu, vin la pachet cu proprii lor muncitori, deoarece este foarte importanta si manopera atunci cand se hidroizoleaza o locuinta.

DE CE ESTE IMPORTANT SA HIDROIZOLEZI?!

Aceasta lucrare este foarte importanta, deoarece in acest mod nu veti risca sa se infiltreze apa in propria locuinta sau sa apara mucegaiul, sa se produca coroziune, igrasie sau degradare.  Apa este un agent care poate aduce efecte negative asupra constructiilor. De asemenea, aceasta poate modifica calitatile fizice ale materialelelor din care este construita o locuinta, reducandu-se rapid capacitatea de izolare termica.

DE CATE FELURI POT FI HIDROIZOLATIILE?

Hidroizolatiile pot fi de mai multe feluri, respectiv: hidroizolarea cu membrane din fibra de sticla, cu membrana antiradacina, cu membrane ce contin protectie minerala, cu voal de poliester sau cu alte materiale care ajuta la o hiroizolare cat mai buna.

La ce sunt bune pavajele?!

Pavaje






In ultimul timp este la moda pavajul aleilor cu piatra naturala sau din beton. Din ce in ce mai multi oameni au inceput sa isi paveze aleile din gradini atat pentru decor, cat si pentru a trasa directia spre locul dorit.
Pavajele fabricate din beton sunt mult mai rezistente fata de cele din piatra naturala, deoarece se comporta foarte bine la toate conditiile de temperatura si au o durata mai mare de functionare. Indiferent de materialul la care apelati pentru constructia aleilor, in functie de firma pe care o alegeti sa vi le proiecteze, pavajele pot fi de diferite forme, marimi si culori. Majoritatea firmelor care isi desfasoara activitatea in acest domeniu, integreaza culorile in material pentru ca acestea sa nu isi schimbe coloristica sau sa decoloreze. De asemenea, un alt aspect pentru care se recomanda pavarea cu beton este ca acest material nu este alunecos si poate fi curatat usor.

DE CE SA PAVATI CU BETON SAU PIATRA?!

Pavajul are marele avantaj ca poate fi reparat fara a se deteriora si fara a fi nevoie sa scoateti toate placile. De asemenea, suprafata care a fost pavata poate fi reparata cu usurinta, fara a se lasa urme.

TOATE PAVAJELE SUNT LA FEL?!

Nu toate pavajele sunt la fel. In functie de cerintele fiecaruia, acestea pot fi adaptate sa suporte o anumita greutate, o rezistenta mai mare la ger sau la alte conditii de mediu, la soliditate sau la uzura. De asemenea, datorita gusturilor fiecaruia, acestea pot fi asortate in mai multe culori, creandu-se astfel un aspect unic pentru fiecare pavaj in parte.

LA CE POT FI UTILIZATE PAVELELE?

Pavelele se pot utiliza pe scara larga, respectiv la constructia trotuarelor, la parcari, in piete, parcuri sau in fata restaurantelor, la terase, aleile din gradina si borduri. De altfel, acestea pot fi folosite si ca scop ornamental, pentru infrumusetarea unui anumit loc.

Cele 7 minuni ale lumii antice

Minunile lumii antice

Au existat 7 minuni in lumea antica insa in ziua de azi, mai exista doar una. 

1. GRADINILE SEMIRAMIDEI ( GRADINILE SUSPENDATE DIN BABYLON )





Aceste gradini renumite au o vechime antica, ele fiind construite inaintea lui Hristos, aproximativ prin anii 500. Gradinile au fost facute in Babylon, langa fluviul Eufrat.

Legenda spune ca aceste gradini suspendate au fost construite de regele Nabucodonosor pentru a-i alina suferintele uneia dintre sotiile sale care era grav bolnava la pat, acesta crezand ca asa ii va alina dorul de casa ei natala. O legenda mai putin credibila spune ca aceste gradini au fost construite de catre regina Semiramiza, de aici unii dandu-le gradinilor si numele de Gradinile Suspendate ale Semiramidei.
Ambele teorii credibile sau nu, nu pot fi dovedite nici in ziua de azi.
Se presupune de catre arheologi ca aceste gradini minunate sunt suprapuse, ele nefiind plantate in pamant, ci in terase superioare uneia alteia si erau suspendate de blocuri de piatra.
Gradinile Semiramidei erau niste gradini superbe, cu flori suspendate pe terase, adaptate fiecarui anotimp .
Aceste gradini nu mai exista in ziua de astazi si tocmai de aceea nu se stie exact provenienta lor.


2. FARUL DIN ALEXANDRIA






Farul din Alexandria a fost in construit in secolul al 3-lea in Egipt langa orasul Alexandria, de aici venindu-i si numele. Farul a fost construit cu scopul de a ghida navigatorii de pe mare. Acesta cuprindea trei nivele, fiind facut din blocuri mari de marmura. Inaltimea lui depasea 40 de metri. Din interiorul lor ieseau flacari mari de lumina care ghidau navigatorii spre port, fara acest far nimeni neputand sa acosteze in port, tarmul fiind prea periculos. Un cutremur mare a distrus farul insa si in ziua de astazi putem vedea ruinele lui.

3. PIRAMIDA LUI KEOPS





Marea piramida a lui Keops este foarte cunoscuta si mediatizata si in zilele noastre. Aceasta a fost construita in Egipt de Keops. De altfel aceasta este singura minune a lumii care dateaza si in ziua de astazi, fiind de asemenea cea mai mare piramida din istoria lumii. Pana sa fie construit renumitul Turn Eiffel din Paris, piramida lui Keops a fost cea mai mare constructie din lume, inaltimea ei trecand de 140 de metri, constructia ei durand 20 de ani. Inauntrul piramidei se afla sarcofagul lui Keops, care nu se stie unde a disparut, deoarece cand egiptenii au descoperit-o, sarcofagul era gol.

Unii cercetatori americani spun ca aceasta constructie nu a fost facuta de om, acest lucru fiind de altfel imposibil, in acele vremuri antice neexistand potentialul necesar construirii ei. Nici pana azi nu se stie exact cine a construit aceasta minune Dumnezeiasca. 

4. STATUIA LUI ZEUS DIN OLYMP






Statuia lui Zeus din Olymp este o constructie antica creata dupa tehnica criselefantina , ornat cu aur si facuta din fildes si lemn, inaltimea ei fiind de 13 metri. Statuia a fost construita tot in Egipt de catre egipteni in orasul Olympia. Aceasta statuie antica a fost construita in memoria lui Zeus, zeul zeilor, egiptenii antici sustinand in scrierile lor ca zeul ii ajuta la batalaile duse impotriva altor popoare.

Statuia a fost distrusa intr-un incendiu de proportii, neexistand date exacte despre existenta ei nici in ziua de astazi.

5. TEMPLUL ZEITEI ARTEMIS DIN EFES





Templul zeitei Artemis este o constructie impresionanta, imensa, facuta in memoria zeitei Artemis. Imparatul Adrian Cel Mare, a construit templul zeitei timp de 120 de ani, predecesorii lui urmandu-l. Cladirea prezenta 100 de coloane si avea 130 de metri lungime. In interiorul templului se regasea statuia zeitei Artemis sculptata toata din aur si fildes .

Templul zeitei Artemis a ars in totalitate cand un om a vrut sa se faca cunoscut in istorie si a incendiat constructia. In orasul Izmir din Turcia mai putem regasi si in zilele noastre ruinele acestui magnific templu.

6. MAUSOLEUL DIN HALICARNAS





Mausoleul din Halicarnas a fost construit in Turcia antica de catre guvernatorul local din acele vremuri pe nume Mausol, de aici venind si numele minunii. Menirea acestei constructii magnifice a fost sa serveasca drept mormant acestuia. Constructia prezenta 25 de trepte si era inalta de 30 de metri si lunga de 20 de metri. In interiorul mormantului se aflau statuile tuturor zeilor, construite din aur si fildes si de asemenea, in mijlocul lor se regasea sarcofagul lui Mausol.

Si aceasta minune antica a fost distrusa de cataclismul natural, numit cutremur. In ziua de azi se mai gasesc ruine care atesta existenta constructiei.

7. COLOSUL DIN RHODOS






Colosul din Rhodos este o constructie imensa, construita din antichitate in Grecia pe insula Rhodos, infatindu-l pe Helios , zerul soarelui la greci, la romani acesta numindu-se Ra. Constructia este cea mai veche din toate minunile antice, fiind de altfel construita timp de 13 ani si avand inaltimea de 35 de metri. Statuia era facuta din bronz si atunci cand rasarea soarele aceasta lucea la fel ca un soare, fiind superb de stralucitoare.

Scopul statuii era sa strajuiasca intrarea in portul insulei Rhodos si de altfel si iesirea din port, Rhodos fiind de altfel un important port pe vremea aceea in Grecia.
Minunea nu se mai gaseste in zilele noastre si nici macar ruinele ei, aceasta fiind macinata de ape.

Chiar daca in zilele noastre exista si minuni moderne, tot minunile antice sunt cele mai frumoase minuni din istorie.