luni, 29 octombrie 2012

Virozele




Virozele

Una dintre cele mai frecvente boli din zilele noastre este viroza. Viroza este de asemenea si foarte greu de identificat deoarece virusii care provoaca aceasta boala sunt prea mici pentru a putea fi vazuti de ochiul uman, patrunzand repede in organism si raspandindu-se la fel de rapid.

Ce este de fapt viroza?!

Pentru a fi pe intelesul tuturor, viroza este provocata de virusi. Cea mai frecventa infectie virala este viroza respiratorie, determinata de virusurile gripale. Virusii sunt asemanatori din punct de vedere fizic cu bacteriile, doar ca sunt mult mai mici si au o precizie de actionare mult mai buna. De asemenea, viroza este o boala infectioasa grava, determinata de anumite schimbari de temperatura, un exemplu fiind si trecerea de la anotimpul cald la rece sau invers. In cazul in care aceasta nu se trateaza la timp, se poate ajunge foarte rapid la afectiuni mult mai grave, precum febra hemoragica, variola sau chiar Sida.  

Cum actioneaza viroza?!

Virusii care provoaca aceasta boala patrund foarte repede in celulele organismului uman sau animal, folosindu-se de ele ca si gazda pentru a se inmulti, producand la randul lor alti virusi. Inmultirea virusilor este foarte rapida, ajungandu-se in scurt timp de la doi virusi la o suta. In cele din urma celulele invadate de virusi se umfla pana la refuz, provocandu-le iminent moartea.

Cum se trateaza viroza?!

Este foarte important ca viroza sa fie tratata inca din faza incipienta, datorita raspandirii rapide a virusilor si a vitezei cu care acestia actioneaza asupra celulelor vii. De asemenea, din cauza faptului ca acesti nimicitori ai organismului uman traiesc in celulele noastre, sunt protejati de medicamente si nu pot fi opriti cu ajutorul antibioticelor, mai ales in cazul infectiilor virale. Tocmai de aceea in cazul virozei este indicat ca aceasta sa fie prevenita in loc sa fie combatuta, prin tratarea corpului uman cu ajutorul vaccinurilor.

Cum se raspandeste viroza?!

Virusii se raspandesc asemenea bacteriilor, viroza fiind o boala infectioasa grava si greu de tratat. In general, persoanele racite pot raspandi viroza prin tuse sau stranut. De asemenea, viroza se poate transmite si prin atingere, atat cu un alt organism, cat si cu alimente. In cazul celor mai grave infectii virale, viroza se poate raspandi prin injectare, sarut sau contact sexual.

Cum se manifesta viroza?!

Viroza se manifesta in general prin dureri de cap sau de gat, febra mare, stranut sau tuse seaca ori dureri musculare. In cazul in care observati ca aveti una dintre aceste manifestari este recomandat sa apelati cat mai repede la ajutorul unui medic specialist, evitandu-se astfel raspandirea rapida a virusilor.

joi, 11 octombrie 2012

Bacau

O minune de oras




In nord estul tarii noastre, in centrul Moldovei, in apropiere de orasele Iasi, Piatra Neamt si Adjud descoperim unul dintre cele mai minunate orase din Romania, Bacau. Fiind strabatut de raurile Bistrita si Siret, aceasta asezare urbana face ca tara noastra sa fie incadrata in topul oraselor celor mai frumoase din lume.

Numele orasului se trage de la George Bacovia, locul de nastere al acestuia, in timpurile de demult denumindu-se Bacov. Clima acestei zone este temperat continentala accentuata. Primavara si toamna sunt anotimpuri cu temperaturi normale, verile sunt calduroase si secetoase iar iernile reci si predominate de vanturi puternice. 
Unele dintre cele mai importante obiective si atractii turistice care pot fi admirate aici sunt: Muzeul Iulian Antonescu, casa George Bacovia, Biblioteca Judeteana, Muzeul de Stiinte ale Naturii Ion Borcea, Patinoarul, Observatorul Astronomic,  Insulade Agrement, Gheraiesti, Ateneul, Catedrala Ortodoxa Inaltarea Domnului, Teatrul de Vara si Teatrul Bacovia, Casa de Cultura Vasile Alecsandri, Parcul Dendrologic Hemeiusi, Parcul Trandafirilor, Parcul Canciov etc. 

Bacau dispune de un aeroport situat in apropiere de iesirea inspre Focsani, Aeroportul International George Enescu. De asemenea, Bacau este un important nod rutier pentru tara noastra, fiind traversat de drumurile E85, E574, DN15, DN2F SI DN2G.

De-a lungul timpului aici s-au nascut si au trait numeroase personalitati de interes major pe plan national, unele dintre acestea fiind: Vasile Alecsandri, George Bacovia, sculptorul George Apostu, fotbalistul Andrei Cristea, atleta Doina Melinte, criticul literar Alexandru Piru, actorul Radu Beligan, jurnalista Gabriela Vranceanu Firea etc. 

Persoanele care au o viata de noapte activa vor gasi in acest oras numeroase baruri, cluburi de noapte, discoteci, restaurante si pizzerii iar cei care prefera sa faca shopping o pot face la unul din cele doua mall-uri amplasate la intrarea si iesirea din oras sau la magazinul Luceafarul situat in centrul Bacaului. 

Ati fost aici?

miercuri, 10 octombrie 2012

Piatra Neamt

Un oras minunat.....



In estul tarii noastre, in apropiere de orasele Bacau si Suceava, in regiunea Moldovei descoperim unul dintre cele mai frumoase orase ale tarii....Piatra Neamt. In timpurile de demult acest oras feeric a purtat mandru numele de Perla Moldovei. In zilele noastre Piatra Neamt este un oras turistic descoperit din ce in ce mai mult de catre persoane care vor sa-si petreaca o vacanta linistita la poalele muntelui Pietricica. 

Piatra Neamt este inconjurat de dealuri, munti, parauri si rauri, precum: muntele Pietricica, muntele Cozla, dealul Cernegura, dealul Carloman, Batca Doamnei, raul Bistrita si paraul Cuejdi. De jur imprejurul acestei asezari urbane se gasesc paduri imense de conifere, foioase si arbori care de care mai minunati. O priveliste in ansamblu asupra orasului o sa o aveti daca calatoriti cu telegondola care pleaca de la gara si urca pana sus, in varful muntelui.

Pentru a ajunge aici puteti lua trenul cu plecare de la gara de nord din Bucuresti cu capat de linie la Bicaz sau autobuzul. In cazul in care calatoriti cu autoturismul, puteti merge pe drumul national DN15, DN15C sau DN15D.

Clima predominanta a acestei regiuni este cea temperat continentala. Primavara si toamna sunt anotimpuri cu temperaturi normale, verile sunt putin mai racoroase spre deosebire de alte orase din Romania iar iernile prezinta zapada din abundenta si temperaturi nu atat de mari precum te-ai astepta. 

Printre cele mai interesante obiective si atractii turistice care pot fi vizitate aici, mentionam: Muzeul de Stiinte Naturale, Biblioteca Judeteana, Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie, Muzeul Cucuteni, Cetatea Dacica de la Batca Doamnei, Biserica Sfantului Apostol Ioan si Turnul Clopotnita, Turnul lui Stefan cel Mare, Biserica Schitului Draga, Sinagoga, Rezervatia Paleontologica, casa lui Calistrat Hogas etc.  Persoanele care au o viata de noapte activa pot petrece o noapte de neuitat la clubul Tequilla amenajat in centrul Strandului Municipal, pot sa-si demonstreze calitatile vocale la clubul Jazz Cafe din apropiere de centrul orasului sau pot sa danseze pana dimineata la Clubul Central. 
Cei pasionati de shopping au ocazia sa-si intretina acest hobby intr-unul din magazinele: Carrefour Shopiing City, Petrodava, Unic sau Galleria Mall. De asemenea, orasul dispune si de un fast food Mac Donald's amplasat la iesirea spre Bacau.

De-a lungul timpului aici s-au nascut si au trait numeroase personalitati importante pentru tara noastra, precum: Calistrat Hogas, muzicianul Mihai Traistariu, prozatorul Constantin Matase, poetul Aurel Dumitrascu, poetul Nicolae Sava, actrita Laura Vasiliu, fotbalistul Lucian Burdujan, prezentatoarea TV Adelina Elisei etc. 

Daca sunteti in cautare de locuri minunate de vizitat din tara noastra, Piatra Neamt este cel mai potrivit loc. Daca ati fost aici, lasati un comentariu pentru a impartasi experienta dumneavoastra si cu alte persoane care nu au avut inca ocazia sa-l viziteze!